WordPress gebruikers en hun rollen

user-roles

Je kunt voor je wordpress website meerdere gebruikers aanmaken. Handig, als je met meerdere mensen voor de content gaat zorgen, of om bijvoorbeeld iemand mee te laten kijken tijdens de bouw terwijl je maintenance mode actief hebt.

Hieronder een overzicht van de verschillende gebruikersrollen en aan het eind een pro tip!

Beheerder

Dit is in principe de gene die de site beheert. duh. Het is de admin, de gene met alle rechten. Een beheerder kan nieuwe gebruikers aanmaken, en hun rol en zelfs wachtwoord wijzigen. De beheerder is degene die alle pagina’s kan wijzigen, toegang heeft tot alle plugins, ze kan installeren en verwijderen, thema’s kan instellen, en uiteraard alle berichten en media kan inzien, bewerken en verwijderen.
De beheerder of administrator is the big kahuna op je site
Big Kahuna

Redacteur

Een redacteur is de rechterhand van de big kahuna. hij mag alle berichten en pagina’s bewerken en verwijderen. Ook alle media en reacties vallen onder zijn/haar beheer.
Een redacteur heeft geen toegang tot de instellingen van je site, de thema’s, plugins en gebruikersrollen

Auteur

Een auteur kan alleen berichten / artikelen plaatsen. Geen pagina’s. Hij of zij kan ook alleen de door hemzelf toegevoegde content aanpassen viagra generika online. inclusief de media. Afbeeldingen kunnen niet door een auteur uit de media bibliotheek verwijderd worden.

Schrijver

Een schrijver kan berichten typen voor je website, maar deze kunnen niet door hem/haar zelf gepubliceerd worden. Waar alle andere gebruikers een knop ‘publiceren’ hebben staan, heeft een schrijver hier alleen ‘inzenden voor beoordeling’.
Een schrijver kan geen media uploaden, en berichten die ingezonden worden moeten door een admin of redacteur goed gekeurd worden voor ze gepuliceerd worden.

abonnee

een abonnee kan niets extra’s ten opzichte van een andere bezoeker, behalve dat hij of zij reacties kan plaatsen zonder alle persoonlijke gegevens in te hoeven vullen (als je dat an hebt staan bij je reacties)

 

Gebruikers aanmaken en bewerken

Dit doe je onder gebruikers in je linker menu balk in de backend.
gebruikers
je kunt hier nieuwe gebruikers aanmaken, of bestaande gebruikers aanpassen. Zowel hun rol, als een stukje achtergrond informatie, maar ook een nieuw wachtwoord.

Protip

pro tip

voor de veiligheid van je site is het verstandig om een account aan te maken waarmee je al je artikelen publiceert. Deze user komt dan als auteur bij alle artikelen te staan. Dit account hoeft geen rechten te hebben hoger dan schrijver. Mocht dat account dan ooit gehackt worden, kan een hacker zo goed als niets aanpassen aan je site. Je kunt je admin account dan een mooie moeilijke inlognaam en wachtwoord combinatie geven.
Je kunt na het schrijven van een artikel achteraf ook rustig aanpassen welke auteur er getoond wordt. Dit kan in je berichten overzicht via snel bewerken. (ja, screenshot uit een demo installatie – i’m not that stupid). Je kunt dit ook in bulk doen voor al je berichten.
Selecteer alle berichten en kies de actie bewerken. Je kunt vervolgens de auteur wijzigen en opslaan.

bericht auteur bewerken

Als al die rollen je niet genoeg zijn: check dan dit!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *