Hoe wordpress plugins de laadtijd van je website beinvloeden

loading gif by tenor

Plugins zijn geweldig! Ze voegen een bootlading extra functionaliteiten toe aan je website. Maar hoe beïnvloeden ze de laadtijd van je website? Ja, helaas, t is nooit alleen maar zoet, er is ook een zuur..

In mijn zoektocht naar een goede Social Sharing plugin kwam ik steeds termen als ‘Ultra light’ en ‘fast loading’ tegen. Dit triggerde me om uit te zoeken wat plugins nou eigenlijk doen met mijn site.

In dit artikel beschrijf ik hoe plugins de laadtijd beinvloeden en ook hoe je inzicht kan krijgen in welke plugins de laadtijd (te) sterk beinvloeden.

Hoe werken plugins?

WordPress plugins zijn vergelijkbaar met apps op je telefoon. Maar dan voor wordpress. Nee echt? Je kunt ze installeren om functionaliteit toe te voegen zoals de genoemde social sharing buttons. Maar ook bijvoorbeeld fancy foto galerijen of contactformulieren. You name it.
Maar helaas moeten al deze (geactiveerde) plugins geladen worden door de browser van je bezoeker.

Als iemand je website opent laadt WordPress eerst zn eigen files. Het thema, de database etc, en vervolgens worden de plugins stuk voor stuk geladen.
Elke plugin werkt op zn eigen manier, maar bijna allemaal zullen ze http verzoeken versturen om hun gegevens te laden. Of het nou css, javascript of een plaatje is, het moet allemaal geladen worden, en dat kost tijd.

Het is dus zaak een balans te vinden tussen functionaliteit en laadtijd.

Hoe beter een plugin gebouwd is, hoe minder tijd het kost om gegevens in te laden, en in de praktijk zul je er dan niet heel veel van merken dat een plugin geladen wordt.
Maar als je meerdere plugins geïnstalleerd hebt, die allemaal veel dingen moeten inladen om goed te kunnen werken, kan het zijn dat je laadtijd oploopt. En laten we eerlijk wezen, een site die drie seconden moet laden voordat content zichtbaar wordt zit niemand op te wachten. Als je zo ongeduldig bent als ik, heb je tegen die tijd de site al lang weer gesloten en de volgende link aangeklikt.

Hoe kun je zien welke bestanden geladen worden door plugins?

Er zal altijd een balans moeten zijn in laadtijd en functionaliteit op je website useful site. Maar als je website langzaam laadt, kun je bekijken welke plugins veel bestanden moeten laden en dus je overall prestatie naar beneden halen. Deze plugin zou je vervolgens kunnen vervangen voor een meer lichtgewicht variant van dezelfde functionaliteit.

laadtijden inspect netwerk fort28
de laad tijden van de splashpage van Fort28

Om te zien welke elementen en plugins allemaal geladen worden, en hoe lang die er over doen kun je in je browser de ontwikkelaar tools openen. (Inspecteer element in firefox en inspecteer in Chrome- via de rechtermuisknop te bereiken).
Als je daar naar het tabblad netwerk gaat en je site opnieuw laadt kun je alle processen zien inclusief hun laad tijd.
Trouwens, niet alleen de plugins worden getoond hier. Alles wat geladen moet worden. Heb je bijvoorbeeld grote foto’s op je site staan (ik heb dit bijvoorbeeld op mijn fotografie website) kan dit behoorlijk drukken op je laadtijd. Een plugin om je afbeeldingen te comprimeren of om je website te cachen kan dan flink helpen.

Wat kun je doen om je laadtijd onder controle te houden?

Het aller belangrijkste is om te kiezen voor goed gecodeerde, bij voorkeur lichtgewicht plugins.
Deze plugins zullen zo gemaakt zijn dat ze het aantal te laden bestanden tot een minumum beperken, en daarmee vriendelijk zijn voor je laadtijd.
De plugins die goed werken en weinig extra laadtijd toevoegen zullen goede reviews hebben op de betere/grotere plug-in bronnen.  Minder goede plugins zullen bijvoorbeeld bij elke nieuwe pagina die geladen wordt, alles opnieuw in willen laden ipv dat ze zichzelf cachen. Soms zelfs als de plugin op die betreffende pagina helemaal niet weergegeven wordt.

Kies dus bij voorkeur voor goed gereviewde plugins!

Om je laadtijd naar beneden te brengen kun je ook kiezen voor caching en comprimeer plugins, meer hierover hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *