Hoe vind je de juiste plugins voor jouw website? tips, tricks en meer

plugin zoeken

Had ik al eens gezegd dat plugins geweldig zijn? ja he?
maar hoe vindt je nou de juiste plugin, die precies doet wat jij wilt?

De wordpress Plugin Directory

Welcome to the Jungle PluginsDe plugin directory bevat meer dan 55000 plugins.. dat is nogal een bos waardoor je de bomen niet meer ziet!

Toch is dit de place to be voor je plugins. Hoe vindt je nou de juiste plugin? Hieronder een aantal handige tips.

Maak een checklist

waar moet je plugin aan voldoen? schrijf dit voor jezelf op, en breng er een volgorde in aan van wat je belangrijk vindt. Zodat je, als je een aantal plugins gevonden hebt die allemaal ongeveer aan je eisen voldoen, je kunt kiezen voor die ene die t meest aan je eisen voldoet.
Op die manier heb ik met vallen en opstaan een social media plugin gevonden. (mn eisenlijstje veranderde nogal tijdens de zoektocht) 

Zoeken in de plugin directory

social hits screenshot
de zoekterm ‘social’ geeft nogal wat pagina’s aan resultaten

plugins zoeken

Tja, open deur.. en het spreekt voor zich. Maar tik je zoekactie in in het zoekveld. Bijvoorbeeld een zoekactie als “contact formulier” of “social media”
geeft je flink wat opties om te gaan vergelijken. Je kunt heel specifiek zoeken naar een plugin die je via Google al geselecteerd hebt, of je kunt het een algemene term beginnen te zoeken. “Social” geeft bijvoorbeeld nogal wat hits, maar lang niet alle gevonden hits zijn goede social share buttons.

social hits screenshot plugins
De zoekterm ‘social’ geeft nogal wat pagina’s aan resultaten

De uitgelichte en populaire plugins

weet je nou niet direct hoe je moet zoeken, of weet je nog niet wat er allemaal mogelijk is, kijk dan eens onder het zoekveld naar de uitgelichte en populaire plugins. Hier staan plugins met veel installaties en met goede reviews. Hier kun je je geen buil aan vallen! Of t is wat je nodig hebt weet ik niet, maar het is een uitstekend begin punt van je zoektocht!

Lees de reviews!

dit is een must! voor je tijd besteed aan het testen en proberen van een plugin, lees de reviews! Ook als je een plugin vindt via een van de vele top tien beste plugin lijstjes op verschillende blogs op het interweb die Google je toont… Een mooi voorbeeld is de plugin Disqus – ooit een perfect comment systeem voor onder je blogs, tot de makers concludeerden dat ze niet genoeg geld verdienden en ze overal op de pagina’s die de plugin gebruikten onaangekondigd reclames gingen plaatsen (sneaky ook nog eens alleen bij niet ingelogde gebruikers, zodat het niet te traceren viel voor admins).
De reviews van deze plugin liegen er sinds die tijd niet om, ondanks dat er nog steeds veel oude blogs getoond worden door google waarin deze plugin aangeraden wordt.

Screenshots

veel plugins laten in hun informatie screenshots zien van hun backend. Dit vind ik zelf erg fijn omdat ik daarmee kan zien hoe ik er straks mee zou moeten werken. Een prachtige knop voor het een of ander op je front-end is geweldig, maar als ik er drie uur voor moet zitten om alles in te stellen, sla ik ‘m waarschijnlijk liever over.
Soms zijn er zelfs demo sites te bekijken waarop de plugin actief is. Erg fijn! check dit!

Ratings en downloads

Als je dan toch al reviews zit te lezen, dan is het vast ook logisch voor je om de ratings en de actieve installatie aantallen te bekijken. Dit is best een goede maatstaf voor de kwaliteit van de plugin zou ik zeggen. Als een plugin 5 sterren heeft uit 10k beoordelingen, is t vast een goede.
aantallen reviews vs de rating is wel even iets om te bekijken. een 5 sterren rating van 1 persoon is minder betrouwbaar dan een 5 sterren rating van 10k gebruikers.  (joh!)

Support

Een ander ding om je gedachten te houden is de support.
is een plugin al jaren niet meer geupdate, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om m te installeren. Veiligheid issues dingetjes gedoe enzo.
Plugins updates en actieve installaties
Daarnaast kun je zien hoeveel issues er geweest zijn, en hoeveel van deze issues in de afgelopen tijd zijn opgelost door de ontwikkelaar.
niet alle issues opgelost wil natuurlijk niet zeggen dat de ontwikkelaar het niet gedaan heeft, maar het geeft een flinke indicatie van hoe actief de ontwikkelaar nog met de plugin bezig is viagra generika online.
(denk bijvoorbeeld aan meerdere meldingen van dezelfde issue die niet allemaal als afgehandeld gemarkeerd zijn)
Plugins support

Probeer maar uit!

Je kunt plugins downloaden en activeren naar harte lust. Doet een plugin niet wat je wilt, deactiveer je ‘m gewoon weer. Simple as that!
Zorg er wel voor dat je tijdens je build regelmatig een backup maakt van alles! Mocht er dan een keer iets echt fout gaan, kun je altijd nog terug!

Succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *